Logo ALMP
Logo ALMP

De Buitenklas

ANDERS LEREN MET PAARDEN is er ook voor kinderen die gedeeltelijk of helemaal niet naar school gaan. Speciaal voor hen hebben we de Buitenklas. Want wie niet uit een boekje of volgens het boekje leert, mag bij ons leren op een manier die wel bij je past.

Voor wie?

De Buitenklas is voor fulltime of parttime thuiszitters van de basis- en de middelbare school. Buitenkinderen die niet bang zijn voor een buitje of vies zijn van modder aan hun schoenen. De precieze leeftijd, groepsgrootte en prijsstelling verschilt per locatie. De groepjes zijn altijd klein (max. vier kinderen) omdat we veel overprikkelde kinderen een fijne plek willen geven waar ze zichzelf weer kunnen zijn. Hoewel veel hoogbegaafde kinderen hun weg weten te vinden naar de Buitenklas, is ieder kind welkom bij ons. Ieder kind is op zijn eigen manier begaafd. We werken in de Buitenklas liever met praktische vaardigheden. Die bepalen immers hoe je je IQ inzet.

Wat doe je allemaal in De Buitenklas?

Wekelijks kun je een of meer ochtenden naar de Buitenklas en ga je daar vooral heen om te ontspannen en leuke dingen te doen met en voor de dieren. Lekker bijtanken, bewegen en buiten zijn. Je leert veel van en over dieren en de natuur.
Je verzorgt de dieren en hun leefomgeving, we doen natuurlijk ANDERS LEREN-parcoursjes met de paarden (of andere dieren), werken in de tuin, koken en bakken, maken creatieve dingen, vieren wat er te vieren valt en doen aan sport en spel. Je leert vooral in beweging. En je ontdekt veel dingen over jezelf waar je trots op zult zijn. Zodat jij ook kunt zeggen ‘Ik kan het!’

Hoe doen we dat?

Bij alle activiteiten staat voor mens en dier de intrinsieke motivatie voorop. Je moet zelf willen. Dan kun je alles! De ochtend verloopt volgens een vaste structuur en bij alles wat we doen, zetten we onze executieve functies in. Om dat begrijpelijk en bruikbaar te maken voor kinderen hebben we de executieve functies vertaald naar paardenkrachten. Iedere deelnemer heeft een eigen kudde paardenkrachten die al sterk is of getraind mag worden. Je wordt daarbij begeleid door een gecertificeerd paardencoach die de bijscholing ANDERS LEREN MET PAARDEN inclusief onze verdiepingen Executieve functies en Buitenklas heeft gevolgd. Bij ons word je door zowel zorg- als onderwijsspecialisten begeleid. Bij voorkeur in samenwerking met je ouders, school en andere professionals. We sluiten zoveel mogelijk aan bij jouw leerstijl.

Waar

We hebben van maart tot en met juni 2023 op een aantal locaties in Nederland proefgedraaid met de Buitenklas van ANDERS LEREN MET PAARDEN. Het was een fantastische leerervaring waar we met veel plezier op terugkijken. Dat geldt niet alleen voor ons als coaches maar ook voor de kinderen, hun ouders en de betrokken scholen, samenwerkingsverbanden en overige professionals. Nu is het onze grote droom om zoveel mogelijk Buitenklassen op te richten. Paardencoaches die bij ons de bijscholing ANDERS LEREN MET PAARDEN hebben gevolgd, hebben hun coachpraktijken vaak op prachtige natuurlijke locaties waar altijd voldoende te bewegen, te spelen en te leren is. Door met elkaar te verbinden, kunnen we een mooi netwerk maken en heel veel thuiszitters helpen om weer in beweging te komen of voorkomen we dat ze langer of vaker uitvallen. Wil je meer weten? Of Buitenklasser worden? Informeer dan bij een Buitenklas bij jou in de buurt en vraag hun Buitenklasbrochure aan. Waar de Buitenklassen precies zijn? Dat vind je op ons overzicht van coaches.

Jouw eigen Buitenklas

Wil je zelf als coach ook een Buitenklas opstarten? De route daarvoor is:
1. ANDERS LEREN MET PAARDEN basisdriedaagse
2. Executieve functies verdiepingsdag
3. Buitenklas trainingsmiddag
4. Buitenklas assessment *

* Hierover krijg je tijdens de Buitenklastrainingsmiddag alle informatie. Je maakt een opzet voor je eigen Buitenklas en dient deze bij ons in. Daarin ontwerp je – bovenop het fundament van de Buitenklas – jouw unieke Buitenklas. Dat hangt af van jouw interesses als coach, de mogelijkheden op jouw locatie, jouw dieren, wat jij kinderen mee wilt geven in hun ontwikkeling, … Eigenheid is voor ons een belangrijk goed. Nadat we dit goed met elkaar afgestemd hebben, vermelden we jouw Buitenklas op onze site, kun je het Buitenklas materialenpakket aanschaffen en krijg je de inloggegevens voor de Buitenklas Academie en word je toegevoegd aan de Buitenklas groep op Facebook.

Om uniform te werken en een bepaalde kwaliteitsnorm te volgen, hebben we een aantal voorwaarden opgesteld waaraan een Buitenklas moet voldoen. Vaak voldoe je daar als gecertificeerd paardencoach voor kinderen al aan of zijn het nog een paar overzichtelijke dingen waarin je je nog net iets verder kunt professionaliseren. Zo moet je locatie beschikken over een toiletvoorziening en over een prettige en verwarmde binnenruimte. Ook werk je met een bepaalde vorm van intake en evaluatie en werk je met ons AVG-proof systeem voor verslaglegging waarbij je alle systemen rondom het kind met elkaar verbindt. Uiteraard verwerk je altijd ANDERS LEREN MET PAARDEN-modules in je Buitenklas en spreek je de taal van de paardenkrachten. We zijn immers heel bewust bezig om kinderen naast het opzetten en resetten van de leervoorwaarden ook weer een stukje mee te nemen in het ontdekken en toepassen van hun eigen leerstijl. Je balanceert daarbij steeds op de grens van begeleiding en coaching.

Heb je je Buitenklas certificering dan neem je actief deel aan de online intervisie en de jaarlijkse inspiratiebijeenkomst om je Buitenklas te hercertificeren.

Voel jij je hiertoe aangetrokken? Dan heten we je graag welkom. Schrijf je dan hier in voor de benodigde trainingen.

Zorgboerderijen

De Buitenklas is op dit moment een initiatief voor kleine, matchende groepjes (twee tot vier kinderen) die worden begeleid door één ALMP-gecertificeerde coach. Voor het begeleiden van grotere groepen kinderen met uiteenlopende leerdoelen, leeftijden en niveaus door meerdere begeleiders, komen we graag voor in-company/maatwerk met je in contact via tanja@anderslerenmetpaarden.nl.

Werving en Financiering

Iedere Buitenklas werft zelf deelnemers. Financiering van De Buitenklas wordt door ouders zelf geregeld. Dit kan uit eigen middelen of door zelf aan te kloppen bij onderwijs of zorg. Soms is er een PGB, een beschikking vanuit de gemeente, een potje bij school, het samenwerkingsverband, een stichting of nog iets anders.

Sponsoring

Voor ondersteuning van de Buitenklassen zoeken wij sponsoren. Zoekt of weet u een mooi doel (voor uw bedrijf) om een financiële bijdrage aan te leveren? Neem dan contact op met ons via tanja@anderslerenmetpaarden.nl.

© ALMP 2020 - Algemene voorwaarden